Column

JUNI, 2022

Kees Wijnen

Kees Wijnen schrijft met humor (fictieve) columns over 18 jaar belevenissen in Frankrijk.

Pomp in het zwembad

Vervolg op column in het zomernummer van Drop 2022 – nr. 137

“Toen wij verhuisden naar Villeneuve-sur-Lot hadden we een echt zwembad van 11 x 5 meter, keurig netjes met een hek eromheen…” 

En jawel hoor, op een dag werd er aangebeld. Er stond een man bij de voordeur met stropdas en aktentas. Ook hij straalde niet veel goeds uit.

“Goedemiddag, ik ben van het ministère des sports en ik kom de veiligheid van uw zwembad controleren.” Oh nee hè!! dacht ik nog, daar gaan we weer. Onderweg naar het zwembad zei ik hem dat ik de chloor en pH net al op niveau had gebracht. 

“Nee” zei hij “Ik kom alleen voor de veiligheidsvoorzieningen.” “Ok” zei ik, enigszins gerustgesteld, omdat juist dat bij ons dik in orde was, althans dat dacht ik.  

Hij keek om zich heen en knikte goedkeurend. “Prima” zei hij “goede omheining, veiligheidspoortjes, prima, zo zie ik het graag!” Ik zuchtte opgelucht. “Er moet nog wel een publicatiebordje op het poortje.” “Een publicatiebordje?” vroeg ik. “Ja, een bordje waarop vermeld staan: de openingstijden van het bad, een doorsneetekening van het zwembad met de dieptes, een ‘op eigen risico’-vermelding en de telefoonnummers van de hulpdiensten.” “Lijkt me geen probleem” zei ik “Ga ik regelen. Kan ik een geplastificeerd A4tje aan het poortje bevestigen?” “Ja hoor, dat kan.”

Noodknop

“Dan” zei hij “moet er een noodknop komen om de waterpomp uit te schakelen in geval van calamiteiten.” “Huhh… ?? Dat moet u me even uitleggen!!” “Stel,” begon hij “een kind wordt op de bodem van het bad vastgezogen aan het afzuigrooster, dan moet er een noodknop zijn om de pomp direct uit te schakelen.” “Ja, maar luister nou eens even” protesteerde ik: “We hebben hier toch niet te maken met een groot golfslagbad met een 150 Kilowatt, 20 bar pompinstallatie, toch??!!” “Ja, maar toch kan het gevaarlijk zijn!” riposteerde hij. “Onze waterpomp draait op een tijdklok en loopt alleen ’s nachts!” protesteerde ik nog. “Dat kan dan wel zijn,” zei hij onvermurwbaar “maar die knop moet er komen! Bovendien,” vervolgde hij “kan het u later bij een ongeval aardig wat juridische ellende besparen met de overheid en de verzekeringsmaatschappij.” “Daar had ie een punt.” dacht ik. “Goed.” zei ik volgzaam “Dan ga ik dat regelen. Mag ik dat zelf aanleggen?” “Ja hoor, geen bezwaar. Stuurt u mij maar foto’s van de bordjes en de noodknop per e-mail, hier is mijn kaartje.”

Toch eens zelf uittesten

De man vertrok weer en ons gesprek bleef me nog een tijdje bezighouden. “Wat een onzin!” speelde het door mijn hoofd. “Weet je wat? Ik ga dat verhaal toch eens uittesten.” Ik zette de zwembadpomp aan, dook in het zwembad en daalde af naar het afzuigputje op de bodem. Ik voelde eerst met mijn hand, maar bemerkte niet overdreven veel zuigkracht. “Zie je wel, wat ik al dacht, onzin allemaal!”

Vervolgens vleide ik mijn dikke belly over het putje en werd tot mijn grote verbazing direct vastgezogen!! Geschrokken drukte ik me overeind, maar kwam niet los! De schrik sloeg me om het hart. “Wel nondeju!!!” spookte het door mijn hoofd “Ik zit vast!! Help!!” Met een flinke ruk brak het plastic rooster onder me en plopte mijn buik los. Ik kon weer naar boven. Eenmaal uit het bad keek ik geschrokken naar mijn buik. Er stond een keurige afdruk van het putje op! Niet alleen een afdruk, ik was half ontveld!! Dit had ik toch echt niet verwacht, ik was perplex!

Een paar dagen later heb ik die noodknop maar aangelegd. Niet dat het enig nut heeft; eer iemand in de gaten heeft dat er een kind op de bodem van het bad vastgezogen zit, ben je al te laat. Ik zorg er in ieder geval wel voor dat de pomp alleen ’s nachts draait, zoals overigens ook voorgeschreven wordt. Ik ga nu nog steeds door het leven met een afdruk van een zwembadputje op mijn buik!

 Dit, en andere verhalen over de belevenissen van Kees Wijnen en zijn vrouw Marjo staan in een boekje dat u kunt aanvragen op hun website: https://www.labakenia.com/nl/index.html

En regelmatig vindt u een blog op de site van LOTgenoten: https://www.lotgenoten.fr/author/kees/

Wil je meer leuke artikelen lezen?

 

Word lid van DROP Magazine!

 

Klik hier voor een abonnementBekijk meer artikelen